Onder de voogdij van Coenraad Wolter Ellents (1720-1784) en Gesina Oldenhuis (1730-1818) studeerde Jan Wilmsonn Kymmell (1761-1823) in navolging van zijn vier oudere broers achtereenvolgens aan de Latijnse school en de rechtenfaculteit van de universiteit in Groningen. Voor Jan Wilmsonn’s enige zus, Susanna Christina Kymmell (1758-1825), was een dergelijke studieloopbaan destijds ondenkbaar. Over haar gaat dit archiefstuk.
Het gaat hier om een rekening voor maar liefst zestig muzieklessen van Susanna Christina tussen 28 november 1776 en 4 maart 1777. Tijdens haar opleiding aan de Franse meisjesschool van de “juffers Löchell” te Leeuwarden kreeg ze klavecimbelles van Sybe de Vries. Hij was destijds organist van het befaamde Christiaan Müller-orgel van de Grote of Jacobijnerkerk aldaar en moet de 18-jarige ‘juffer Kymmell’ wel vier keer per week les gegeven hebben.
Welgesteld
Samen met tekenen, schilderen, handwerken en dansen behoorde muziek tot de voor welgestelde meisjes geschikt geachte vaardigheden. Door zich hierin te bekwamen, konden ze zich presenteren als een aantrekkelijke huwelijkskandidaat – hoewel ze ook weer niet te veel mochten uitblinken. Het zijn dan ook precies deze bekwaamheden die we terugvinden in een rekening voor Susanna Christina’s verblijf aan de Franse kostschool.
Klavecimbel op zolder
Terug naar Mensinge: toen Georg Rudolph Wolter Kymmell (1890-1956) in 1949 met zijn gezin op de havezate kwam wonen, kwamen ze naar verluidt op zolder een klavecimbel tegen. Het oude instrument was kennelijk zo fragiel dat het bij het openen van de deksel door zijn poten zakte. Zou Susanna Christina op dit instrument misschien de vruchten van de vele muzieklessen aan haar voogden hebben laten horen?
Verantwoording:
Drents Archief, Assen. Toegang 0616 Huis Mensinge te Roden, inventarisnummer 505. Rekeningen en kwitanties van diverse personen, betaald door Coenraad Wolter Ellents als voogd over de minderjarige erfgenamen van Jan Kymmell (Wolter, Lucas Oldenhuis, Susanna Christina en Jan Wilmsonn Kymmell); 1775-1778].
Comments