Museum
Havezate Mensinge verkeert in zeer goede staat en is grotendeels ingericht met de originele inventaris. Bij een bezoek aan het museum op Landgoed Mensinge kunt u genieten van de prachtige havezate en haar schitterende omgeving en krijgt u een helder beeld van het vroegere leven en wonen in een Drentse havezate.
Rijke bewonershistorie
Museum Havezate Mensinge kent een rijke historie. De eerste vermelding is in 1381 als een leengoed van de Bisschop van Utrecht. Van 1480 -1721 is het huis eigendom van de adellijke Groningse familie van Ewsum. Rond 1728 krijgt het huis de vorm die het nu nog heeft. In 1818 wordt Jan Wilmsonn Kymmel eigenaar van Mensinge. Tot 1985 is Mensinge eigendom van de familie Kymmell. In dit jaar wordt het landgoed verkocht aan de toenmalige gemeente Roden. Na een grondige restauratie is Havezate Mensinge vanaf 1988 als museum opengesteld.
Ingericht met oorspronkelijke inventaris
De authentieke inventaris weerspiegelt de lange geschiedenis van de havezate en zijn bewoners. Zo staat de monumentale kussenkast uit 1690 broederlijk naast een damesbureautje uit het begin van deze eeuw. Even verderop is een chaise longue in Empire-stijl te bewonderen. Er is een uitgebreide collectie porselein, variërend van Chinese wijnpotten uit 1600 tot porselein uit de Kang Shi periode en een geheel compleet Chien-Lung eetservies uit 1790.
In het gehele huis hangen familieportretten uit de 18e eeuw naast de landschapsschilderijen die Coenraad Kymell rond 1900 maakte in de directe omgeving van Mensinge. In de gang waarop alle vertrekken uitkomen tikt de Drentse stoeltjesklok uit 1760 samen met de Friese staartklok uit 1850 de uren weg. Hoewel... soms lijkt het alsof in Mensinge de tijd even stil staat.