Kerst 2018

​Kom ook kerstsfeer proeven!

Icoon

Waar kun je beter de kerstsfeer proeven dan in Museum Havezate Mensinge? Bewonder de prachtige handgeschilderde religieuze iconen en veelzijdige bloemdecoraties. Kom proeven van smaakvolle lekkernijen uit de keuken en geniet van de compleet in kerstsfeer ondergedompelde havezate! 

Smikkelen van vers gemaakt ijs

Schaafijs in Mensinge

Culinair historicus Carolina Verhoeven vertelt tijdens de kerstdagen over de technieken van het maken van ijs. Kom ervaren en vooral proeven van oude en nieuwe technieken.

De oude Egyptenaren maakten al ijs in de woestijn. Ze lieten in de nachtelijke kou van de woestijn ‘sjebbet’ in holletjes in de aarde bevriezen. ‘Sjebbet’ (sorbet) is bevroren vruchtensap. Deze sorbettechniek werd vanuit Egypte naar Italië gebracht.
Rond 1850 verhuisden veel Italianen vanwege de werkloosheid in hun eigen land naar Nederland. Ze namen de sorbettechniek mee en verkochten hun ijs thuis in de huiskamer (salon). Daar komt ook de benaming IJssalon vandaan.
Het ijs werd ook in kleine glaasjes op straathoeken aangeboden. Omdat de klanten de glaasjes leeg likten en het niet zo goed was gesteld met de hygiëne, konden besmettelijke ziektes zich op die manier makkelijk verspreiden. Daarom werd de ijsverkoop al snel verboden. Pas toen aan het begin van de 20e eeuw de glaasjes werden vervangen door wafeltjes mochten de ijscomannen weer de straat op.