Havezate Mensinge
Op Landgoed Mensinge ligt Museum Havezate Mensinge. Er zijn nog maar weinig havezaten over in Drenthe en Mensinge neemt hierin een bijzondere plaats in. Dit komt door de ouderdom van het gebouw en door de rijke en unieke inventaris die bewaard is gebleven.
Museum Havezate Mensinge is een uniek, intiem en interessant museum in de kop van Drenthe. De historie voert terug tot 1381-1383 als Mensinge voor het eerst wordt genoemd.
Op Mensinge komt de historie tot leven. Bezoekers krijgen een kijkje in het leven van de vroegere bewoners van de havezate.
Via een nicht van Steven Zighers komt Mensinge in 1408 in het bezit van de familie Hidding. In 1485 wordt het landgoed verkocht aan de Groningse jonker Onno van Ewsum. De Van Ewsums maken tussen 1485 en 1720 een boeiende periode mee op Mensinge: het buitenverblijf is dan meerdere keren het doelwit van gevechten. In 1728 wordt Mensinge ingrijpend verbouwd door de nieuwe eigenaresse Ida Elisabeth Ripperda: ze laat de havezate verbouwen tot hoe het er nu uitziet, maar gaat eraan failliet. Tussen 1764 en 1818 gaat het eigendom van Mensinge over naar Coenraad Wolter Ellents en Gesina Oldenhuis. Vanaf 1818 tot 1985 is Mensinge in het bezit van de familie Kymmell.
Museum Havezate Mensinge geeft een kijkje in het leven van deze families. Er is bijzonder veel te vertellen over deze invloedrijke families, waardoor het museum een boeiende en opmerkelijke plek inneemt onder de musea van Noord-Nederland.