Het raadsel van Friesch Glas

Het raadsel van Friesch Glas

De grootste verzamelaarster van Friesch draadglas in Europa, Greet Rozema komt met haar prachtige collectie naar Museum Havezate Mensinge. Gebruiksvoorwerpen variërend van roomkannetjes tot suikerpotten en van lepelvaasjes tot advokaatkan, gemaakt van gedraaid Friesch glas. Draadglad kent vele geheimen, nog steeds is nog niet exact te zeggen wanneer, hoe en waar het gemaakt is. De expositie is vanaf woensdag 16 mei 2018 te bezichtigen.

Friesch draadglas

Geheimen over de herkomst

Greet Rozema uit Grootegast is inmiddels al meer dan 30 jaar verzamelaarster. Dat het glas zo speciaal is blijkt wel uit het feit dat niemand, zelfs musea en glasdeskundigen, haar meer kan vertellen over de herkomst van dit glas. Dankzij speurwerk van haar echtgenoot is het duidelijk geworden dat dit materiaal gemaakt werd in de periode 1860 en 1920. 

Friesch glas, wordt ook wel draadglas of ribbeltjesglas of Engels glas genoemd. De ribbels op de glazen potten en kannen zijn er bij het gieten later als een fijne glasdraad omheen gewikkeld. Het is niet zo, dat dit alleen in Friesland voorkomt of dat het daar gemaakt werd. Het komt wel vrij veel voor in Friesland, maar ook wel elders in Nederland en vooral in Engeland en ook wel in Frankrijk. Het geheim van de herkomst is voor Greet eigenlijk nog een verdere aansporing om met deze verzameling door te gaan.